Dieta +40

Informacje odnośnie diety o odchudzania dla osób powyżej 40 roku życia

dieta po 40

Dieta po 40 roku życia

Po 40 również możesz!

Osoby po 40 są szczególnie narażone na otyłość, ponieważ jak wiadomo, w tym wieku spotykamy się zwykle ze spowolnieniem przemiany materii, co sprawia, że nadmierne dawki posiłków, są 'odkładane' w organizmie, jako swego rodzaju zapas. Ponadto po czterdziestym roku życia u większości osób można zauważyć zdecydowany spadek kondycji, co uniemożliwia intensywne ćwiczenia, dzięki którym możliwe jest ewentualne spalanie zbędnych kalorii. Warto jednak mieć na uwadze, że osoby po 40 roku życia mają takie samo prawo do utrzymania nienagannej sylwetki, jak osoby młode. Nikt nie ma wprawa wmówić osobom, które przekroczyły granicę 40 lat, że ich sylwetka, a co za tym idzie samopoczucie są mniej istotne, niż walory zdrowotne osób młodszych.

Odchudzanie po 40 roku życia - jak powinno ono przebiegać

Gdy przekraczamy 40 rok życia warto szczególnie zastanowić się nad naszą dietą, ponieważ od tego momentu zapotrzebowanie naszego organizmu na wszelkie składniki odżywcze zacznie się stopniowo zmieniać. Biorąc pod uwagę, że większość osób +40 nie prowadzi już tak dynamicznego trybu życia, jak kilkanaście lat wcześniej, należy dostosować codzienną dietę tak, aby nie bombardować organizmu zbędnymi kaloriami. Posiłki osób po 40 roku życia przede wszystkim nie powinny być zbyt ciężkostrawne.

Z upływem lat tryb naszego życia zostaje nieco zwolniony i tym samym możemy przeznaczyć wolny czas na czynności mające poprawić stan naszego zdrowia. Jak wiadomo odpowiednia dieta jest podstawowym elementem, jaki musi zaistnieć, aby można było mówić o zdrowym stylu życia. Biorąc pod uwagę, że osoby +40 mają więcej wolnego czasu niż wcześniej, warto przeznaczyć go na spożywanie dużej ilości posiłków w krótkich odstępach czasowych, co pozwoli na poprawę tempa przemiany materii. Po otrzymaniu małej dawki posiłku organizm, nie będzie musiał budować pewnej 'rezerwy', a co za tym idzie nie narazimy się na zbędne kilogramy. Ponadto dieta opierająca się na częstym spożywaniu niewielkich porcji pomaga ograniczyć uczucie wzdęcia, na które tak często skarżą się osoby po 40 roku życia.

W jaki sposób odżywiać się po 40

Ponieważ organizm osób +40 często bywa osłabiony i mniej odporny na wszelkie dolegliwości, należy zadbać o to, by odchudzanie po 40 roku życia w żaden sposób nie obciążyło organizmu. Dlatego warto pamiętać, by sporządzając niewielkie dawki posiłków, dopierać produkty tak, by dostarczały organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych. W celu przygotowania posiłku bogatego w istotne składniki zalecany jest dobór produktów takich jak:

  • ryby
  • warzywa
  • owoce
  • kasze

Każda osoba po 40 powinna zdawać sobie sprawę, że odpowiednia dieta pozwoli jej zachować dobrą sprawność fizyczną i odchudzić się na długie lata. Mając więcej wolnego czasu niż osoby młodsze, wręcz grzechem byłoby nie wykorzystanie go w celu poprawy stanu swojego zdrowia. Nie wolno zapominać, że po ukończeniu 40 roku życia, mamy takie samo prawo do świetnego samopoczucia i wysokiej samooceny, jak dawniej. Nie bez powodu dieta dla osób +40 cieszy się coraz większą popularnością.

dieta po 40 roku życia dieta po 40 roku życia
dieta dla kobiet biznesu

Dieta dla kobiet biznesu

Regenracja organizmu

Kobiety po 40. roku życia to bardzo często osoby aktywne, które cały dzień są zabiegane, a czas spędzają poza domem. To wszystko sprawia, że codzienna dieta pozbawiona jest śniadania – ewentualnie jest ono zjedzone w pośpiechu – a nawet obiadu (nie licząc tak zwanych fast foodów oraz chińszczyzny). Za to po powrocie do domu na stole ląduje sowita kolacja, rekompensująca cały dzień głodówki. Jakie są skutki takiej diety? Przede wszystkim dochodzi do wyraźnego spowolnienia przemiany materii, a organizm jeszcze intensywniej odkłada tłuszcz, gromadząc zapasy wystarczające na cały dzień. Jak przełamać tę straszną dla organizmu i sylwetki passę?

Pomyśl o sobie po 40

Jeśli mamy już dość tak destrukcyjnego sposobu odżywiania się, zacznijmy od specjalnej diety po 40, która pozwoli usprawnić przemianę materii oraz dostarczy organizmowi bogatej dawki ważnych składników odżywczych, stając się tym samym istnym eliksirem młodości.

Podstawą proponowanej tu diety po 40 są różnego rodzaju kasze – jęczmienna, jaglana, kuskus, gryczana itp. - połączone z bogactwem warzyw oraz z olejem lnianym. Taką dietę stosujemy przez 10 dni. Po tym czasie – na kolejne cztery dni – wprowadzamy dodatkowo ryby.

Co otrzyma Twój organizm?

Co dokładnie daje taka dieta po 40? Kasze to produkty bogate w błonnik, który zadba o sprawną przemianę materii. Warzywa również posiadają ów składnik – oraz szereg innych witamin, których poziom należy uzupełnić. Ryby są bogate w witaminę E, która zadba o poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. To również bogate źródło witaminy D3 – doskonałej ochrony przed osteoporozą. Ponadto dostarczają one organizmowi wiele jodu (ryby morskie), który ma działanie zbliżone do błonnika. Dzięki temu nie trzeba będzie martwić się o ewentualny efekt jojo.

Mając na karku czterdzieści lat i prowadząc intensywny i mało uporządkowany tryb życia, warto co jakiś czas wprowadzać tę dwutygodniową dietę, by zregenerować zmęczony, a nawet wyniszczony organizm. Ważne jest jednak to, by przestrzegać ściśle zaleceń tej diety, by nie doprowadziła ona do efektu jojo.

dieta po czterdziestym roku życia