Razowy, żytni, chrupki czy pszenny – jaki chleb wybrać? Od pewnego czasu zauważyć można modę na demonizowanie chleba i trend na wykluczanie go z codziennej diety. Czy faktycznie pieczywo jest tak niezdrowe i powinno zaprzestać się jego spożywania? Sprawdźmy to razem w dzisiejszym wpisie.
Różne rodzaje pieczywa
Nikogo nie powinien dziwić fakt, że w dzisiejszych czasach wchodząc do sklepu mamy do wyboru ogromne ilości pieczywa – zaczynając od klasycznych białych wykonanych z mąki pszennej, przez domowe, wykonywane metodą tradycyjną na zakwasach czy też chrupkie dedykowane dla osób żyjących fit. Jak to jednak jest z doborem chleba i po który powinniśmy sięgać?
Chleb pszenny
Chleb pszenny jest najpopularniejszy i często można spotkać go na sklepowych półkach czy w piekarniach. Niestety, dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, zespół jelita wrażliwego czy też insulinooporność ten rodzaj pieczywa jest zakazany. Dużo mówi się o modyfikowanej pszenicy, która ze zdrowym stylem życia nie ma nic wspólnego, dlatego też warto znaleźć dla takiego chleba zdrowszy zamiennik.
Chleb żytni i żytni-razowy
To zdecydowanie najzdrowszy rodzaj pieczywa, jaki możemy znaleźć w sklepach. Najlepiej będzie, jeśli chleb, po który sięgamy jest wykonany z mąki z wysokiego przemiału, zazwyczaj powyżej 1800 oraz z wykorzystaniem naturalnego zakwasu. Taki rodzaj pieczywa dostarcza wielu cennych witamin, szczególnie z grupy B i minerałów. Chleb żytni oraz żytni-razowy jest idealny dla osób, które borykają się z hiperinsulinemią, ponieważ nie podnosi poziomu cukru i insuliny we krwi.
Pieczywo chrupkie
Na ten typ pieczywa w ostatnich latach nastąpiła spora moda i coraz więcej marek wprowadza tego typu produkty w swoich liniach sprzedażowych. Niestety, pomimo tego, że pieczywa chrupkie często charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym czy zwiększoną zawartością cennego błonnika są też wysoko przetworzone. Dlatego nie dla wszystkich takie pieczywo będzie odpowiednie.
Jak sami możecie zauważyć, rodzajów pieczywa dostępnych w sklepach jest ogromna ilość, stąd też nie musicie obawiać się tym, że nie dobierzecie produktu odpowiedniego dla siebie. Jedyną radą od nas może być tylko to, aby być świadomym konsumentem, czytać składy i sięgać po pieczywo dobrej jakości.
Od pewnego czasu zauważyć można modę na demonizowanie chleba i trend na wykluczanie go z codziennej diety. Czy faktycznie pieczywo jest tak niezdrowe i powinno zaprzestać się jego spożywania? Sprawdźmy to razem w dzisiejszym wpisie.
Różne rodzaje pieczywa
Nikogo nie powinien dziwić fakt, że w dzisiejszych czasach wchodząc do sklepu mamy do wyboru ogromne ilości pieczywa – zaczynając od klasycznych białych wykonanych z mąki pszennej, przez domowe, wykonywane metodą tradycyjną na zakwasach czy też chrupkie dedykowane dla osób żyjących fit. Jak to jednak jest z doborem chleba i po który powinniśmy sięgać?
Chleb pszenny
Chleb pszenny jest najpopularniejszy i często można spotkać go na sklepowych półkach czy w piekarniach. Niestety, dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, zespół jelita wrażliwego czy też insulinooporność ten rodzaj pieczywa jest zakazany. Dużo mówi się o modyfikowanej pszenicy, która ze zdrowym stylem życia nie ma nic wspólnego, dlatego też warto znaleźć dla takiego chleba zdrowszy zamiennik.
Chleb żytni i żytni-razowy
To zdecydowanie najzdrowszy rodzaj pieczywa, jaki możemy znaleźć w sklepach. Najlepiej będzie, jeśli chleb, po który sięgamy jest wykonany z mąki z wysokiego przemiału, zazwyczaj powyżej 1800 oraz z wykorzystaniem naturalnego zakwasu. Taki rodzaj pieczywa dostarcza wielu cennych witamin, szczególnie z grupy B i minerałów. Chleb żytni oraz żytni-razowy jest idealny dla osób, które borykają się z hiperinsulinemią, ponieważ nie podnosi poziomu cukru i insuliny we krwi.
Pieczywo chrupkie
Na ten typ pieczywa w ostatnich latach nastąpiła spora moda i coraz więcej marek wprowadza tego typu produkty w swoich liniach sprzedażowych. Niestety, pomimo tego, że pieczywa chrupkie często charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym czy zwiększoną zawartością cennego błonnika są też wysoko przetworzone. Dlatego nie dla wszystkich takie pieczywo będzie odpowiednie.
Jak sami możecie zauważyć, rodzajów pieczywa dostępnych w sklepach jest ogromna ilość, stąd też nie musicie obawiać się tym, że nie dobierzecie produktu odpowiedniego dla siebie. Jedyną radą od nas może być tylko to, aby być świadomym konsumentem, czytać składy i sięgać po pieczywo dobrej jakości.