Blog Fitness Styl Życia

Piszemy na temat fitness i zdrowego stylu życia

Wafle ryżowe – dietetyczna przekąska czy chemiczny zapychacz?

Śledząc w sieci osoby, które trenują i starają się żyć zdrowo można zauważyć, że korzystają one z wafli ryżowych w swoim  planie żywieniowym. Czasem są one stosowane jako przekąska, a czasem nawet jako zamiennik pieczywa. Czy faktycznie wafle ryżowe są produktem fit i warto opierać na nich swoją dietę? Dowiedzmy się.

Plusy wafli ryżowych

Jednym z najważniejszych plusów tej przekąski jest wysoka zawartość błonnika. Dzięki temu składnikowi praca jelit się usprawnia, co pomaga utrzymać dobrą sylwetkę, a metabolizm zostaje przyspieszony. Ponadto wafle ryżowe wykazują właściwości do sprawiania uczucia sytości w organizmie. Pęcznieją w żołądku, a osobie, która zjadła taką przekąskę dłużej wydaje się, że nie jest głodna i nie ma potrzeby podjadania w ciągu dnia.

Minusy tej przekąski

Niestety, pomimo tego co można zaobserwować w sieci, wafle ryżowe nie są dobrą przekąską i nie powinny stanowić bazy dobrej diety. Po pierwsze, posiadają one wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują duże wyrzuty insuliny we krwi. Są zatem zabronione dla osób cierpiących na hiperinsulinemię, a w przypadku zdrowego organizmu sprawiają, że ma się ochotę sięgać po nie zdecydowanie częściej. Ponadto wafle ryżowe są pełne dodatkowych ulepszaczy, nierzadko chemicznych, które ze zdrowym stylem życia nie mają nic wspólnego. Na sam koniec warto wspomnieć o tym, że ten rodzaj przekąski jest wysoce przetworzony, a osoby dbające o to, co jedzą nie powinny sięgać po tego typu produkty.

Oczywiście nie ma sensu demonizować wafli ryżowych i całkowicie usuwać ich ze swojej diety. Warto jednak zastanowić się czy nie spożywamy ich zbyt wiele na co dzień oraz mieć świadomość tego, że jeden lub dwa wafle jako przekąska mogą być w porządku, jednak nigdy nie zastępujmy pieczywa czy innych składników właśnie tym produktem.