Blog Fitness Styl Życia

Piszemy na temat fitness i zdrowego stylu życia

Mity dotyczące odżywiania

Zapewne nie raz spotkałaś się z takimi powtarzanymi zdaniami jak: warzywa mrożone nie zawierają w sobie substancji odżywczych czy to, że ochota na dany produkt spożywczy świadczy o niedoborach konkretnych substancji

w organizmie. Dziś postaramy się rozwiać absurdalne mity dotyczące odżywiania i pokazać Ci, że nie wszystkie powtarzane kwestie są zgodne z prawdą.

#1 Mrożone warzywa i owoce gorsze od świeżych

Takie zdanie można usłyszeć bardzo często od wielu kobiet, ale mężczyzn również. Dlaczego tak się dzieje? Przyjrzyjmy się procesowi przygotowywania takich mrożonek. Owoce i warzywa najwyższej jakości, z najlepszych upraw zostają zebrane i od razu zamrożone w niskiej temperaturze. Takie działanie sprawia, że nie tracą one minerałów czy witamin. Zatem nie różnią się one niczym pod względem zawartości odżywczych od swoich świeżych braci.

#2 Mleko – niezawodny sposób na osteoporozę

To jeden z najczęściej powtarzanych mitów. Faktycznie mleko jest niezwykle potrzebne organizmowi, ale w trakcie okresu dojrzewania i dorastania. Dlaczego? Spójrzmy na naturę i jej prawa – żaden ssak żyjący na ziemi nie spożywa mleka w okresie dorosłości. Jedynie ludzie przyzwyczajeni do smaków dzieciństwa i zakłamanych teorii spożywają ten napój. Badania wskazują, że tak naprawdę co trzeci dorosły nie toleruje laktozy zawartej w mleku, co oznacza, że nie tylko nie pomaga swojemu organizmowi, ale również mu szkodzi.

#3 Ciemny chleb bardziej odżywczy od białego

Tak naprawdę istnieje rodzaj pieczywa, który jest najzdrowszy i zawiera najwięcej składników pozytywnych. Nie jest nim jednak ciemny chleb, ale razowy, który pełen jest minerałów i witamin. Ciemny kolor pieczywa zazwyczaj osiągany jest przez dodatkowe barwniki naturalne, a nie poprzez dobór innych, zdrowszych komponentów.

#4 Niezdrowa tabliczka czekolady

Zapewne słyszałaś, że czekolada jest niezdrowa i sprzyja tyciu? Oczywiście w każdej kwestii należy odnaleźć złoty środek i zbilansować wszystko. Spożywanie kilku tabliczek czekolady dziennie na pewno nie wpływa korzystnie na cerę, organizm i wagę. Jednak kawałki czekolady zjadane w racjonalnych ilościach bardzo pozytywnie wpływają na koncentrację oraz dodanie energii. Najbardziej cenna jest czekolada gorzka, która dzięki sporej zawartości kakao jest nie tylko pyszna, ale również dobra dla naszego organizmu.

Jak sama widzisz istnieje sporo mitów dotyczących żywności. Wiele z nich to tylko pusty frazes, który nie posiada żadnego połączenia z rzeczywistością. Bądź świadomą konsumentką i nie powtarzaj nieprawdziwych informacji.