Blog Fitness Styl Życia

Piszemy na temat fitness i zdrowego stylu życia

W jaki sposób białko wspomaga odchudzanie?

eggs-356107_640

Z białek zbudowane są nasze mięśnie, więc jakim cudem miałyby one jakoś szczególnie pomagać w redukcji tkanki tłuszczowej? Otóż jest to jak najbardziej możliwe i potwierdzone wieloma badaniami. Warto jednak głębiej zastanowić się, dlaczego białko ma taki wpływ na redukcję tłuszczu?


Przede wszystkim należy ustalić ile białka potrzebuje tak naprawdę nasz organizm. Obecnie jest wiele metod, które pozwalają na obliczenie tego, ale każdy z nas jest inny i należy do tego podchodzić jak najbardziej indywidualnie. Najbardziej ogólnie przyjmuje się, że osoby, których aktywność sportowa jest raczej przeciętna powinny spożywać białko w ilości 1g na kilogram masy ciała. Ilość ta rośnie w przypadku wszystkich sportowców i ludzi obciążonych sporym wysiłkiem fizycznym. W takich przypadkach ilość białka niejednokrotnie może przekraczać 2g na kilogram masy ciała.
Teraz przejdźmy do zapotrzebowania oraz samej roli białka w okresie, kiedy redukujesz zbędne kilogramy. Otóż najważniejszą kwestią jest tutaj oczywiście dieta z ujemnym bilansem kalorycznym. Organizm potrzebuje wtedy mieć skąd czerpać najważniejsze składniki odżywcze i niekiedy będzie je pobierał z mięśni. Właśnie z tego powodu, najrozsądniejszym wyjściem dla osób, które się odchudzają, będzie utrzymywanie tego białka w granicach 2,3-3g na kilogram masy ciała. Może to się wydawać dużo, niemniej jednak w przypadku ostrzejszych treningów jest jak najbardziej uzasadnione. Dzięki temu o wiele łatwiej jest utrzymać wypracowane do tej pory mięśnie, aby nie wyglądać jak szkielet po zakończonej redukcji. Spożycie białka jest jednak mocno indywidualną kwestią i będzie zależało w dużej mierze od przyjętej intensywności treningowej i tego, jak bardzo ujemny jest Twój bilans kaloryczny.
Właśnie z tego powodu diety pomagające w odchudzaniu zawierają w sobie nacisk na produkty białkowe. Jednakże ma to znaczenie nie tylko dla utrzymania mięśni, ale także w kontekście spalania zbędnej tkanki tłuszczowej. Co więcej, jeśli w diecie występuje odpowiednia ilość białka, to znacznie może to ograniczyć nasze łaknienie. Można więc śmiało uznać, że białko będzie pomocne, aby wytrwać w codziennej diecie i nie sięgać po produkty wysoko przetworzone.
Białko znacznie podkręca metabolizm naszego organizmu, co także nie jest bez znaczenia. Dzieje się tak dlatego, że trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych, to dla organizmu dodatkowe wydatkowanie energii, znane jest jako termogeneza po posiłku. Co ciekawe, najdłużej są trawione właśnie białka i dlatego ten wydatek energetyczny w przypadku tych produktów jest zdecydowanie większy niż w innych przypadkach.
Warto więc zainteresować się tym, aby wprowadzić odpowiednie ilości białka do swojej diety redukcyjnej, ponieważ pomoże Ci to znacznie w budowaniu wymarzonej sylwetki. Oczywiście nie należy przesadzać z jego ilością, bowiem podstawą będzie tutaj dobre zbilansowanie węglowodanów, tłuszczy oraz omawianego białka. Tylko wtedy można liczyć na pełny sukces.